Opcje drukowania:

Placki cukiniowe

Kuchnie Świata ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas przygot.: 10 min Czas gotowania: 30 min Czas stygnięcia: 5 min Czas Razem: 45 minut
Porcje 2
Najlepszy sezon przygotowania Nadaje się przez cały rok
Opis

Trochę lepsze i zdrowsze placki "ziemniaczane" ;)

Składniki
  • 3 szklanki posiekanej cukinii
  • 1/2 szklanki posiekanego sera cheddar
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczki(ek) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki(ek) sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczki(ek) włoskiej przyprawy
  • 1/4 łyżeczki(ek) gumy ksantanowej
  • SÓL (- do smaku PO usmażeniu, jeśli dodasz sól do samej mieszanki, uwolni ona więcej wilgoci i będzie rozmoknięta)
Instrukcje
  1. Posiekaj cukinię i umieść w ściereczce, złóż ręcznik i wyciśnij z cukinii tyle wody, ile możesz. Zrób to co najmniej dwa razy.

  2. Umieść wszystkie składniki w misce i mieszaj, aż dobrze się połączą. Pozostaw mieszaninę na 5 minut. Mąka kokosowa pochłania bardzo dużo wilgoci, więc potrzebuje kilku minut, aby wszystko wchłonąć.

  3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu z taką ilością oleju, aby ładnie przykryła spód. Użyj małej  miarki i ostrożnie wykładaj  ciasto do gorącego oleju, formuj małe placki i lekko spłaszcz. Smaż placki przez 2-3 minuty, aż się zarumienią, a następnie odwróć.

  4. Po ugotowaniu posól i popieprz do smaku, można podawać z ćwiartkami cytryny.
    SMACZNEGO !

Dziękujemy za zainteresowanie naszymi Przepisami.
DodajPrzepis.pl