Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Kanapka z pesto pietruszkowym wg Damian Kordasa

Ingredients:

chuda łopatka wieprzowa
1 kg
cebula
2 szt.
musztarda
2 łyżka(i)
sól
1 łyżeczka(i)
czosnek
3 ząbki
olej wielkopolski
3 łyżka(i)
pomidor
sałata
bagietka lub bułka ziarnista
olej wielkopolski
70 ml
pesto
orzechy włoskie
7 dkg
starty parmezan
7 dkg
pietruszka
pęczek(ki)

Preparation mode:

Łopatkę wieprzową myjemy, suszymy i oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Mięso nacieramy musztardą, solą i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Cebulę kroimy w piórka. Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy je cebulą, a na wierzch kropimy Olejem Wielkopolskim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, mięso przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową i pieczemy jeszcze 3,5 godziny. Po upieczeniu łopatkę rwiemy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na polskie pesto umieszczamy w misie blendera i miksujemy tak aby zostały tylko małe grudki. Bułkę kroimy na pół i smarujemy obie połówki naszym pesto. Następnie układamy plastry pomidora, sałatę oraz rwaną wieprzowinę. Serwujemy z dodatkiem świeżych ziół.