Preparation mode:
Składniki na omlet
4 jajka
60 ml mleka lub śmietanki
szczypta soli
1 łyżka masła lub oleju
Przygotowanie dania: Omlet
Do miski rozbijam jajka, dodaję mleko lub śmietankę, sól i ubijam trzepaczką do ich dokładnego połączenia.
Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Po 30 sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę.
Po 4-5 minutach masa się zetnie, wtedy składam omlet na pół i wykładam na talerz.
Do omletu można też dodać dowolne inne, drobno pokrojone składniki. Polecam cebulkę, świeżą bazylię i paprykę! 🙂
Pamiętajcie, żeby na patelnię najpierw wrzucić to, co będzie się najdłużej smażyło.
Smacznego!
Pyszny omlet