Preparation mode:
Podstawowe ciasto na pierogi
1kg mąki pszennej wymieszanej z 1-2 łyżeczkami soli zalać wrzątkiem – najpierw w ilości 1 szklanki. Mieszać łyżką i stopniowo dolewać wody do uzyskania żądanej konsystencji. Gdyby było za rzadkie, dodać mąki. Ciasto musi być plastyczne. Można na koniec dodać 1-2 łyżki oleju.
Farsz z twarogu na słodko
2 kostki twarogu(500gram) , cukier puder, cukier waniliowy, sparzone rodzynki, 2 jajka- dobrze utrzeć masę
Na słono
Twaróg(500 gram), sól, pieprz, 2jajka – trzeć na jednolitą masę
Farsz z kapusty i grzybami
Kapusta kiszona i kapusta słodka – pół na pół,
Grzybki suszone – namoczone
Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem wraz z grzybami. Po ugotowaniu wodę odparować. Posiekać kapustę z grzybami na drobno , doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem. Podsmażyć z odrobiną tłuszczu – oleju lub łyżką smalcu. Można dodać łyżeczkę jarzynki – wtedy ostrożnie z solą bo jarzynka jest słona.
Farsz przygotować dzień wcześniej, aby kapusta nabrała smaku
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek
Nadmiar pierogów można zamrozić – trzeba je przesypać mąką, żeby się nie posklejały we woreczku podczas mrożenia