Ingredients:
- masło lub margaryna do pieczenia14 dkg
- cukier18 dkg
- jajka6 szt.
- sól1 szczypta
- gorzka czekolada14 szt.
- marmolada morelowa1 słoik(ów)
- kako3 dkg
Servings
Preparation mode:
- 14 dg masła lub ramy z 8 dg cukru – zmieszać mikserem na puch
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Nie dopuścić by stały się zbyt gorące, bo stracą aromat.
- Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić mocno razem z 10 dg cukru i szczyptą soli.
- 11 dg przesianej, gładkiej mąki i 3 dg kakao wymieszać razem.
- Wszystkie składniki połączyć razem w jednej misce delikatnie mieszając: ubite masło, białka, żółtka, czekoladę, mąkę dodawać stopniowo. Wylać masę na tortownicę wyłożoną papierem.
Piec 45 min w temp 160-170 stopni C.
Pozostawić do wystygnięcia i zdjąć obręcz.
Przeciąć ciasto w poprzek na 2 okręgi, posmarować ciepłą marmoladą morelową i złożyć z powrotem.
Posmarować bardzo gorącą marmoladą morelową z góry i po bokach.
Polewa czekoladowa:
- 37 dkg czekolady rozdrobnić
- 1,5 dkg kakao
- 13 dkg cukru kryształowego albo Fondant (cukier pomadkowy)
- 1/16 litra wody, w razie potrzeby trochę więcej
Gotować aż będzie można wyciągać małe nici.
Polewać gdy będzie ciepła, nie gorąca, tak żeby zastygła na torcie.
Łatwiej jest gdy polewa zrobiona jest na bazie masła lub margaryny do pieczenia.
Smacznego!
Pycha