Opcje drukowania:

Bigos

Smaczne staropolskie danie .
Kuchnie Świata
Rodzaj Posiłku , ,
Trudność Średnio zaawansowane
Czas
Czas przygot.: 15 min Czas gotowania: 90 min Czas stygnięcia: 5 min Czas Razem: 1 godzina 50 minut
Porcje 4
Najlepszy sezon przygotowania Nadaje się przez cały rok
Składniki
  • 500 gramy mięsa wieprzowego ((np. karkówki))
  • 200 gramy kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 30 gramy suszonych grzybów
  • 50 gramy powidła śliwkowe (lub kilka suszonych śliwek)
  • 50 gramy koncentrat pomidorowy
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 jabłko (najlepiej reneta lub antonówka)
  • olej roślinny (np Oliwa z oliwek)
  • mąka
  • masło
Instrukcje
    Do dzieła ;)
  1. Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy,  na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszkli.

  2. W międzyczasie kroimy w kostkę mięso, a następnie wrzucamy do garnka i dokładnie obsmażamy, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Dorzucamy rozdrobnione suszone grzyby, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy około 45 min.

  3. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i majerankiem, następnie dodajemy dwie łyżki powideł śliwkowych lub kilka posiekanych śliwek oraz obrane ze skórki oraz pokrojone w kostkę jabłko - dobrze mieszamy.

  4. Wrzucamy kiszoną kapustę i dolewamy jeszcze szklankę wody, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 45 min. aż kapusta zmięknie. W międzyczasie obieramy ze skórki kiełbasę, kroimy na kawałki po 20 minutach wrzucamy do garnka.

  5. Na samym końcu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, po czym na patelni robimy zasmażkę: podsmażamy mąkę aż zacznie brązowieć, dodajemy do niej łyżkę masła i mieszamy z kilkoma łyżkami kapusty z garnka – którą dodajemy do całości, mieszamy i zagotowujemy.

Dziękujemy za zainteresowanie naszymi Przepisami.
DodajPrzepis.pl