Bigos

Przejdź do Przepisu Drukuj Przepis
0 Dodaj do Ulubionych

Smaczne staropolskie danie .

Trudność: Średnio zaawansowane Czas przygot. 15 min Czas gotowania 90 min Czas stygnięcia 5 min Czas Razem 1 godzina 50 minut Porcje: 4 Najlepszy sezon przygotowania: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Instrukcje

Do dzieła ;)

  1. Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy,  na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszkli.

  2. W międzyczasie kroimy w kostkę mięso, a następnie wrzucamy do garnka i dokładnie obsmażamy, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Dorzucamy rozdrobnione suszone grzyby, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy około 45 min.

  3. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i majerankiem, następnie dodajemy dwie łyżki powideł śliwkowych lub kilka posiekanych śliwek oraz obrane ze skórki oraz pokrojone w kostkę jabłko - dobrze mieszamy.

  4. Wrzucamy kiszoną kapustę i dolewamy jeszcze szklankę wody, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 45 min. aż kapusta zmięknie. W międzyczasie obieramy ze skórki kiełbasę, kroimy na kawałki po 20 minutach wrzucamy do garnka.

  5. Na samym końcu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, po czym na patelni robimy zasmażkę: podsmażamy mąkę aż zacznie brązowieć, dodajemy do niej łyżkę masła i mieszamy z kilkoma łyżkami kapusty z garnka – którą dodajemy do całości, mieszamy i zagotowujemy.

Zrobiłeś taką potrawę ?

Dodaj ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapytaj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Dodaj do Ulubionych
min
0 Dodaj do Ulubionych

Udostępnij w swojej sieci